4 belangrijke overwegingen bij het kiezen van een low-light camera

Videobewaking in de nacht is minstens even belangrijk als overdag. Een goede beveiligingscamera met goede prestaties bij weinig licht is dan ook van cruciaal belang. Hoe moet je een goede camera voor bij weinig licht kiezen, die aan je behoeften en eisen voldoet? We bekijken de volgende aandachtspunten.

1. Voldoet het type camera met weinig licht aan de eisen van mijn project?

Momenteel zijn er hoofdzakelijk drie soorten camera's met weinig licht: infra rood-camera, die 's nachts overschakelt op de zwart-wit modus. Camera met weinig licht, die 24/7 in kleur opneemt en gewone beveiligingscamera met aanvullende verlichting. Elk heeft zijn voordelen en kan in verschillende toepassingen worden toegepast.

Omdat infra rood licht nachts niet opvalt, kunnen infra rood-camera's worden toegepast op plaatsen waar beveiligingscamera's onopvallend moeten zijn, denk aan bioscopen en kantoorgebouwen. Low-light camera's die kleur vastleggen kunnen 24/7 kleurrijke beeldvorming bieden met meer bruikbare informatie. Voor sommige plaatsen met omgevingslicht kunnen low-light camera's werken met (aanvullend) licht uit. Een gewone beveiligingscamera met aanvullend licht wordt vaak gebruikt in speciale industrieën en projecten, zoals bewaking van het wegverkeer."

2. Welke aanvullende verlichting zou werken voor mijn low-light camera opstelling? 

Ook moet je nadenken over het type aanvullende verlichting dat je wil gebruiken. Moet het wit licht, infra rood-licht of hybride zijn? Wit licht kan worden ingezet op straten, erven en andere open terreinen buiten, waar het licht niet storend is. IR-licht daarentegen is onmerkbaar en kan in vrijwel alle scenario's worden toegepast, het nadeel is natuurlijk dat het zwart-witbeelden oplevert en dat belangrijke kleurdetails verloren kunnen gaan.

Hybride aanvullend licht, dat de voordelen van zowel IR als wit licht combineert, kan dan een goede optie zijn. "Wanneer het licht niet zichtbaar moet zijn, kan hybride aanvullend licht worden ingesteld als infra rood-modus. Wanneer kleur vereist is, kan het licht worden ingesteld als wit licht.

3. Wat is de lux rating voor de low-light CCTV camera? 

Wat betekent lux rating in CCTV? De lux-classificatie van een beveiligingscamera verwijst naar het verlichtingsniveau waarbij de camera een goed beeld kan produceren. Ter informatie: de verlichtingssterkte bij direct zonlicht kan oplopen tot 100.000 lux; bij kantoorverlichting is dat ongeveer 500 lux en bij een maanloze, bewolkte nacht 0,0001 lux. Hoe minder licht, hoe lager het luxgetal.

Een low-light camera met 0,001 lux of een lagere lux-waarde kan in een conventionele stadsomgeving met omgevingslicht voldoende helder beeld bieden zonder ingebouwde aanvullende verlichting. Met een lagere luxwaarde is de low-light camera minder afhankelijk van het aanvullende licht.

4. Moet ik letten op de grootte van de sensor of alleen op megapixels?

Veel mensen zouden denken dat hogere megapixels direct gelijk staan aan een betere beeldkwaliteit, maar er spelen veel verschillende factoren mee. Daarom werkt in de nacht bij gelijke resolutie aan megapixels een camera met een grotere sensor beter, omdat de grotere sensor meer licht kan opvangen en een helderder beeld kan genereren. 

De meeste noodgevallen gebeuren 's nachts. Videobeveiliging is 's nachts erg belangrijk. Met camera's die bij weinig licht goed beeld opnemen is de kans groter dat je voldoende en duidelijk videobewijs krijgen om je veiligheid en eigendommen te beschermen.

HIKVISION biedt veel verschillende soorten camera's, kies de beste voor jouw situatie. Bekijk hier ons assortiment